Very Nasty Varanasi :)

Hallo lieve mensen thuis!

Allemaal een leuke Valentijn gehad? Bergen met post ontvangen van anonieme aanbidders?? Hanna en ik hebben Valentijnsdag erg romantisch acherin een fietsriksja doorgebracht. Voor 250 rupees (5 euro) hebben wij ons een hele dag door een minisculie Indier laten rondcrossen door Delhi. Wij blij, man blij (volgens mij hebben we toch ruim 100 rupees teveel betaald) en rest van Delhi blij, want het blijft een leuk gezicht, 2 van die witte mensjes door Old Delhi. Iedereen blij dus!

Eerste stop was Jama Masjid, de grootste moskee van India. Ik kan je vertellen, daar is de moskee op de Stationsweg niks bij!! Erg mooi! Jammergenoeg waren de gidsen die volgens mij Lonely Planet als een zwerm vliegen om je heen komt hangen nergens te bekennen, dus hebben we alleen zelf een beetje rond kunnen kijken en lopen. Gelukkig was er bij de Lal Qila (het rode fort) wel een gids die ons graag te woord wilde staan... en wat voor een gids... Als mensen denken dat ik snel praat... dan heb je die man nog niet gehoord. Hanna en ik renden achter hem aan, probeerden alles op te vangen wat ie ondertussen in sneltreinvaart vertelde, en stonden 10 minuten later en 100 rupees lichter een beetje bedremmeld naar elkaar te kijken... "Was dat nou de plaats waar de koning heen ging als ie zin had in wat hanky panky... if you know what i mean ;)" Tja, een interessante ervaring. Maar we hebben wel gelachen!

Daarna op aanraden van Debbie en Esther naar het Ghandi museum geweest, een tentoonstelling over zijn leven, geillustreerd aan de hand van foto's, brieven en gebruiksvoowerpen, onder andere de kleren die hij aan had toen ie werd doodgeschoten. Erg interessant.

Het was inmiddels een uurtje of 2 en we hadden nog even tot de trein vertrok, dus vroegen onze riksjameneer of ie nog even met de fiets de stad door wilde rijden op weg naar huis, en hij keek een beetje bedenkelijk. Toen we een hald uur later door de straatjes reden en vast kwamen te zitten in een enorme traffic jam snapten we waarom. We waren bijna vergeten dat het best wel druk kan zijn in India. Wel super om door alle straten heen te rijden (Old Delhi), ze hebben allemaal straatjes met dezelfde soort waar, dus een saristraat, een brillenstraat, een kitcherige Hinduversierselstraat. erg leuk om te zien.

Daarna met al onze bagage naar het treinstation gelopen (toch vreemd dat ze je altijd een riksja willen aansmeren en als je er dan een nodig hebt, ze je gewoon weigeren mee te nemen... zo groot zijn onze tassen toch niet?!?!). De treinreis ging prima, al was het even zoeken naar onze bedjes. Ik vond de trein ruimer en beter verzorgd dan in Thailand, maar we zaten dan ook niet in de goedkoopste klasse. Daar moet je inderdaad je tassen goed in de gaten houden, vastbinden en lopen er de hele tijd bedelaars enzo langs. Gelukkig hadden wij daar geen last van, zeker aangezien ik 34 keer moest plassen en het dan wel vervelend was geweest om de hele tijd met de tassen heen en weer te moeten lopen.

Na een onrustig nachtje aangekomen in Varanasi, de heiligste Hinduplaats. Het is een vrij vieze stad aan een nog viezere Ganges. Volgens de Lonely Planet is het niet geheel veilig en wordt je de hele tijd lastiggevallen door touts, mannetjes die je mee willen nemen naar wherever ze commissie krijgen. Hanna en ik waren dus op het ergste voorbereid, als je Varanasi weet te overleven kan je heel India aan! Wij hadden van te voren een hotel geregeld dat ook pickup had, zodat we alleen maar op het station hoefde te wachten op ons mannetje en zo min mogelijk last zouden hebben van de touts. Okay, ik moet toegeven, Varanasi is viezer dan Nepal, en dan Delhi, en er komen wat bedelaars en touts naar je toe, maar ik had minstens verwacht dat ze je mee zouden sleuren, je niet los zouden laten of iets dergelijks. In plaats daarvan komen ze je vragen mee te gaan/geld te geven/iets te kopen en wanneer je vriendelijk lacht en nee zegt (tja, ik heb wel iets geleerd in Nepal!) zeggen ze okay, maybe next time en lopen ze weg. Ze lopen weg!!!!! Zonder al te veel gezeur!!! Hanna en ik zijn er nog steeds een beetje verbaasd over, maar genieten er maar van zo lang het duurt.

Wat betreft Varanasi zelf, ik ben er nog niet echt over uit wat ik ervan vind. De stad is gebouwd aan de Ganges, een heilige rivier voor de Hindus. Langs de Ganges zijn allemaal ghats waar van alles gebeurd, mensen wassen zich, wassen de kleren, baden zich, verbranden de doden, noem maar op. Het is dus erg leuk om gewoon ergens te gaan zitten en te kijken. Of een beetje rond te lopen. maar kijken, dat is toch wel de voornaamste bezigheid hier, je ziet zoveel. We hebben de crematies gezien, wat ik erg vond tegenvallen. In Kathmandu hebben we het ook gezien en was er eenm hele ceremonie. Omdat de Ganges de beste plaats is voor een Hindu om verbrand te worden, is het vrij druk. Druk in de zin van: het verbranden gaat 24 uur per dag door. Ik vond het vrij onrespectvol eruit zien. De lijken worden naar de rivier gedragen, omwikkeld in mooie gekleurde doeken, in de ganges gedompeld en daarna op het vuur gegooid. Zo onrespectvol als het klinkt ziet het er ook uit. Er staat een mannetje met een stokje een beetje in het vuur te roeren zodat alles verbrand en af en toe loopt er een hond voorbij om te kijken of er nog wat eetbaars tussen zit. Nee, niet echt mijn ding.

Kinderen tot 13, zwangere vrouwen, lepra patienten en Suddhu's (heilige Hindumannen) worden niet verbrand, die worden met een steen om zich heen naar het midden van de rivier geroeid om daar in het water gegooid te worden. Het komt weleens voor dat zo'n steen losraakt en een lichaam boven komt drijven, zo ook gister toen wij lekker in ons bootje naar de avondceremonie toe vaarden. Bah! Ook koeien (die hier heilig zijn) worden zo in de rivier gegooid en kan je dus tegenkomen. En dat terwijl er 10 meter verder mensen lekker hun dagelijkse bad aan het nemen zijn.... Het is maar waar je zin in hebt!

Wij hebben gisteravond een boottocht gemaakt om de avondceremonie te bekijken. Daar eren ze moeder Ganges en kan je ook bootjes met lichtjes in de rivier laten. De ceremonie duurde ons echter een beetje te lang, dus gezellig met een Nederlands stelletje uit ons hotel wezen eten. Heerlijk gegeten, en op tijd naar bed want vanochtend om half 6 ging de wekker alweer. Om 6 uur de zonsopgangboottocht gemaakt. Dan vaar je langs alle Ghats waar mensen dus aan het wassen, mediteren, yoga-en zijn. Leuk om te zien, al vond ik dat de meeste mensen alleen aan het wassen waren en dat doen ze de hele dag dus het was een beetje onnodig om daar om half 6 voor op te staan. Nu een beetje door de stad gewandeld en gaan zo even bij de main ghat zitten, want we zijn een beetje moe. Het is hier ook flink warm, en dan moet je niet al te actief bezig zijn hihi!

Morgenochtend gaan we richting Sarnath, waar buddha zijn eerste teaching heeft gegeven. Als het goed is kan je daar ook slapen in een klooster dus dat gaan we proberen. Daarna met de trein via Allalabad naar Haridwar in het noorden. Schijnt mooier te zijn dan hier, dus ben benieuwd.

Smsen lukt nog steeds niet echt... beetje jammer, maar weinig aan te doen. Bedankt voor alle nummers (degenen die nog niet gemaild hebben, wil ze nog steeds graag hebben) en ik blijf het zo af en toe proberen!

Liefs en een kus

Cindy


 

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer