Sorry, lang verhaal...

Hi allemaal!

Na ons zeer relaxte weekje Rishikesh, toch onze tassen weer ingepakt en de bus genomen naar Mussoorie. Dat is een hillstation boven in de bergen (2000 meter) en dat betekent dat het koud is!!! Het is wel ontzettend mooi, uitzicht op de Himalaya's. Hanna en ik zijn 2 keer een stuk gaan wandelen. Gewoon over de weg, erg mooie uitzichten en down hill dus ook voor mij wel te doen. De eerste dag zijn we naar de municipal garden geweest. We wisten niet precies wat het was maar het klonk wel lekker, wij zagen onszelf al met een cola en een boekje lekker in een groen parkje zitten.... Niet dus!!! De municipal garden bleek een kaal stuk grond te zijn met wat eettentjes en een zwembad zonder water. Beetje teleurstellend dus, gelukkig was de wandeling wel erg leuk en hebben we onderweg wel kunnen genieten van de omgeving.

Daarna een langere wandeling gemaakt (15km) naar een waterval. Ook dit was een beetje een teleurstelling aangezien de Indiers besloten hadden een soort van pretparkje om de waterval heen te bouwen waardoor het effect van de waterval zelf een beetje verloren was. Jammer maar helaas!

Heb me in Mussoorie wederom een dag moeten vermaken in bed en op de wc, waardoor ik een beetje in een dip belandde. Een keertje ziek had ik wel ingecalculeerd, maar begon het hele gedoe met mn buik ondertussen wel een beetje zat te worden. Werd er ook erg moe en zwak van, wat ook mijn humeur niet verbeterde. Gelukkig voel ik me sinds mn (3e) antibioticakuurtje weer beter, dus hoop dat ik dat vol kan houden en mn laatste tijd in India op een wat gezondere manier kan doorbrengen.

Mede vanwege mn gezondheid maar vooral omdat ik Nederland en de mensen ontzettend mis, heb ik besloten om na India niet meer door te vliegen maar lekker terug naar huis te komen. Hoe, wat en wanneer is nog een beetje onduidelijk aangezien ik nog geen vlucht naar Brussel heb kunnen regelen, dus daar ben ik nu druk mee bezig. Ik hou jullie op de hoogte!

Na Mussoorie door gegaan naar Amritsar, een plaats bij de Pakistaanse grens. Ik wist daar niet zoveel van, maar ben superblij dat we gegaan zijn. het is een plaats die heilig is voor het Sikkhisme (is weer eens wat anders dan alle Hinduplaatsen) en ik moet eerlijk zeggen: ik ben fan van de Sikhs! In Amritsar staat de Golden Tempel, een heilige tempel voor de Sikhs. De tempel, net als het geloof, is een mix van Hinduistische en Moslim bouwstijlen, maar ook weer erg verschillend van beide. De gouden tempel in het midden is gemaakt van echt goud en symboliseert de lotus. Er is een soort van vierkante vijver om de tempel heen met heilig water. Er zijn priesters die de hele dag chanten uit het heilige boek, en het boek wordt elke avond en ochtend ceremoniaal uit bed gehaald en naar bed gebracht (boeken moeten tenslotte ook slapen). Merk dat ik het niet goed kan omschrijven, maar was erg onder de indruk. De mensen waren echt superaardig en er hangt een hele spirituele, vriendelijk en gastvrije sfeer. Alles bij de tempel is gratis, dus betekent dat we in de tempel hebben geslapen en er is een grote eethal waar iedereen de hele dag door gratis eten kan halen (brood en linzensoep). Je krijgt dan een bordje en gaat ergens op de grond zitten en dat komen er mensjes langs die ofwel broodjes of wel dahl (linzensoep) op je bord gooien. Na het eten breng je je bordje naar iemand anders, en die zorgt dat het bij de afwas terecht komt, erg mooi om te zien hoe dat werkt en dat allemaal op vrijwillige basis!!!

Weinig in Amritsar gedaan naast het bezoeken van de Golden Tempel. Wij hadden van mensen gehoord dat er ook een erg grappig ritueel scheen te zijn bij de Pakistaanse grens, dus ook daar even wezen kijken. Dit is een van de grappigste en vaagste dingen die ik heb gezien in India, het  is een soort mix van een voetbalwedstrijd, een theaterstuk en de wisseling van de wacht in London. De grenswachters van zowel Pakistan als India voeren een soort toneelstuk op terwijl zijn aangemoedigd worden door supporters uit desbetreffende landen die op grote tribunes zitten om te juichen en te dansen voor hun land. Het is deels een soort van macho achtig voorkomen, maar aan de andere kant ook ontzettend vredelievend. De soldaten marcheren heen en weer, vertonen wat haantjesgedrag naar elkaar om uiteindelijk de vlaggen van beide landen te hijsen. Aan het einde van de ceremonie laten ze de vlaggen langzaam zakken, zodat ze tegelijk gaan en geen van de vlaggen hoger dan de ander hangt, dit om gelijkheid tussen beide landen te symboliseren. En nee, het is niet een speciale gebeurtenis vanwaar dit gebeurd, ze doen dit elke avond!!! Erg grappig.

In Amritsar een Franse jongen ontmoet, die is met ons mee gereisd naar Dharamsala/McLeod Ganj, waar we nu zijn. Het is hier ontzettend druk vanwege de teachings van de Dalai Lama (vanuit de 14de) maar wel erg gezellig. Zijn al veel mensen tegengekomen die we eerder op reis hebben ontmoet en er is hier zelf een cafe, dus ik ben helemaal blij. Het is niet stoer om te zeggen als je op reis bent, maar ik vind een beetje westerse invloeden toch altijd wel lekker :)

We blijven hier sowieso dus tot de teachings van de DL, en gaan ws rond de 17de richting Delhi, hopelijk kan ik daar mn ticket regelen. Tot dan vermaak ik me hier prima, hebben gister aso geshopt en ben helemaal blij met mn nieuwe kleren (maatje medium hihi). Hanna en Matthew zijn vandaag gaan hiken, maar het is net begonnen te regenen, dus dat is een beetje lullig voor ze. Ik ga zo lekker even ergens een warm drankje scoren, en lekker relaxen.

Volgende keer meer over de teachings van de Dalai Lama (ben erg benieuwd!)

Dikke kus

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer