Chitwan

Afgelopen zondag had ik de laatste bijeenkomst van Cross Borders. Dit om de pakketjes op te halen die wij meenemen naar Nepal, maar ook natuurlijk om kennis te maken met de medevrijwilligers. Samen met Hanna (een meisje dat ik op de eerste bijeenkomst heb ontmoet en waarmee ik sindsdien regelmatig mail) in de auto gestapt richting Alkmaar, waar de bijeenkomst was. Na was kleine kaartlees en opletfoutjes en rare geluiden tijdens het remmen (tja, weet ik veel dat mijn olievoorraad in de motor niet onuitputtelijk is... ) veilig aangekomen bij Ina. Er waren al enkele vrijwilligers en samen stonden wij enigszins onwennig in de keuken van Ina (zij is de contactpersoon van Cross Borders in Nederland en had de bijeenkomst georganiseerd bij haar thuis). Het bleek dat ook al duidelijk was waar we geplaatst zouden worden (wij hadden verwacht dit pas in Nepal zelf te horen) en waren er beiden van uitgegaan dat onze werkplek in Kathmandu zou zijn. We stonden dus ook enigszins beduusd te kijken toen we van Ina hoorden dat zowel Hanna als ik in Chitwan geplaatst zouden worden. Vooral ik moet nog even werken aan mn pokerface want zelfs Ina schrok volgens mij nogal van de uitdrukking van verbazing en teleurstelling op mijn gezicht. Hoe bedoel je, ik ben een open boek hihi. Gelukkig was ik snel over de eerste schrik heen en kon ik de positieve kanten van het verhaal inzien.

Voor de mensen die nu totaal niet snappen waar mijn verbazing en teleurstelling vandaan kwamen... het zit zo. Kathmandu is druk, heel druk. Er zijn restaurantjes, cafe's, winkels, internetcafe's, echte bedden, westerse wc's, douches en electriciteit. In Chitwan zijn hutjes, Nepalese ingredienten om je eigen Nepalese prakkie te koken (rijst met linzen), waterpompen. Een wereld van verschil dus en misschien kan je je voorstellen dat je, als je gerekend had op een plekje in Kathmandu, even wat aanpassingstijd nodig hebt om aan het idee te wennen. Gelukkig ben ik flexibel (ahum!) en kon ik al snel de voordelen van onze 'nieuwe' plaats inzien. Ik bedoel, het wordt misschien dan wel wat moeilijker voor mij, als citygirl, om 3 maanden lang te leven in the middle of nowhere, maar aan de andere kant, ik denk dat je op deze manier veel meer het gevoel hebt Nepal te ontdekken dan vanuit je hotelkamer in Kathmandu. Ina heeft me in ieder geval verzekerd dat er voldoende begeleiding is en dat er, mocht ik het echt niet trekken, altijd andere oplossingen zijn. Dus dat is wel een fijn  gevoel. Al ga ik er natuurlijk niet vanuit dat dat nodig zal zijn!

Okay, terug naar mijn verhaal (ik ben weer lekker aan het afdwalen volgens mij, kort en krachtig is nog steeds niet een van mijn sterktste punten). Nadat we hadden gehoord waar we geplaatst werden en de rest van de vrijwilligers ook binnen was, hadden we de tijd om gewoon lekker met elkaar te kletsen. Ina riep ondertussen steeds groepjes mensen die naar dezelfde plaats gaan bij zich voor wat meer info. De groep leek me ontzettend gezellig, iedereen was druk aan het ervaringen uitwisselen. Zeker nu het steeds dichterbij komt merk je dat er toch nog veel te regelen is. Het groepje waarmee ik naar Chitwan ga (Hanna, Koerd, Lisette en Ilse die nu al in Kathamandu aan het werk is) ziet er erg gezellig uit. We hebben emailadressen uitgewisseld en ook de emailadressen gekregen van de mensen die er het laatst hebben gezeten om een overdracht te krijgen (er hebben de afgelopen 6 maanden geen vrijwilligers gezeten op de school waar wij gaan werken dus we moeten waarschijnlijk weer vrij opnieuw beginnen). Ben wel erg benieuwd wat zij zeggen want heb het afgelopen half jaar veel reisverslagen gelezen van mensen die er al zijn geweest maar niemand was in Chitwan dus het is nog vrij moeilijk om een voorstelling te krijgen van hoe het daar zal zijn.
Ben met name erg benieuwd naar hoe primitief het dorpje is en hoe he contact met de bewoners is. Hopelijk kunnen ze daar wat meer info over geven.

Tja, al met al dus een geslaagde dag. Nu is het nog precies een maandje wachten en dan zit ik alweer in het vliegtuig naar Kathmandu. Ik denk dat het nu wel snel zal gaan, ook omdat het toch wel tijd wordt om nu ook alle laatste regeldingetjes te gaan doen (en daar ben ik altijd veel te chaotisch voor).

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer